Hoveniers en tuiniers: extra genieten van een goed tuinontwerp

Doe-het-zelf of tuinarchitect

Voor mensen met groene vingers is het ontwerpen en aanleggen van je eigen tuin een plezierige uitdaging. Voor anderen een noodzakelijk kwaad met uren ergernis. Denk op de eerste plaats aan het budget dat je wenst te besteden aan je tuin. In principe heb je voor je tuinontwerp twee keuzes. Je maakt je ontwerp zelf, of je stapt in zee met een tuinarchitect of –ontwerper. De tweede optie is vanzelfsprekend de duurdere.


Houd rekening met alle aspecten

Of je nu kiest voor een tuinarchitect of doe-het-zelf tuinontwerp, de basis van je tuinontwerp blijft steeds hetzelfde. Je moet bij elke tuin rekening houden met een aantal aspecten. Op de eerste plaats is dat het formaat van je tuin. De grote van je tuin bepaalt wat wel en niet mogelijk wordt op je plan. Daarnaast is het belangrijk te kijken hoe je tuin gesitueerd is. Bij de beplanting speelt de situeren een belangrijke rol. Op plaatsen waar weinig zon komt maak je best gebruik van schaduwplanten, in de zon, planten die veel zonlicht verdragen. Ook het plaatsen van een zwembad aan de noordkant met veel schaduw zou zonde zijn. Als er al een zwembad komt? Bespreek eerst met je gezin, of de mensen die gebruik gaan maken van je tuin, waarvoor de tuin moet dienen. Wordt het een speeltuin voor de kinderen, relaxtuin met zwembad en jacuzzi of moestuin om je eigen groeten te telen? Houd ook rekening met de vaste objecten. Een tuinhuis verzetten is een hele opdracht en de poorten of deuren van je huis kan je moeilijk gaan verplaatsen. Grote bomen of beplanting die je wenst te laten staan bepalen mee je startplan. Heb je alles in overweging genomen en je stijl bepaald, dan kan het tekenen beginnen. Op internet vind je een aantal handige, gratis tuinontwerpprogramma's. Werk je liever niet met je computer, enkele potloden, lat en papier zijn al voldoende om je plan te ontwerpen. Bepaal hoe ver je wilt gaan in je tuinontwerp. Wordt het een totaal project of zijn er slechts een aantal kleine aanpassingen nodig. Houd, van het ogenblik dat je begint te ontwerpen, je budget goed voor ogen. Kwaliteit en duurzaamheid hebben hun prijs. Ook minder duren producten nemen een grote hap uit het budget als er grote hoeveelheden van nodig zijn. 


Vergeet het onderhoud niet

Wat bij het ontwerpen vaak wordt vergeten is het onderhoud van je tuin. Leg je tuin zo aan dat het onderhoud makkelijker wordt. Terras en gras op dezelfde hoogte spaart je later, bij het afrijden, heel wat tijd. Gezellige hoekjes en kantje bemoeilijken het onderhoud. Een goed uitgedacht ontwerp, is het halve werk. Wie tijd steek in zijn tuinontwerp zal later des te meer genieten.


Delen